2018,  Hello Australia

#10 Stargazing

Andere kant van de wereld;
Ander deel van de hemel;
Andere sterrenbeelden.

 

Zoals de stilte je meer geluiden laat horen; laat het heelal je meer zien naarmate je langer kijkt.

Van kinds af aan ben ik al gefascineerd door het oneindige dat boven ons hangt.
De diepte.. de sterren.
Niet dat ik er veel kennis over bezit maar het brengt mij iets; een houvast. 

Ongeacht waar je bent; ongeacht wat je doet.. de lichtpuntjes in de hemel zullen zich elke avond weer opnieuw laten zien.
Elke avond komt de maan weer tevoorschijn en kijkt op ons neer.

Het steelpannetje is voor mij een nostalgie dat voortleeft.
Dit sterrenbeeld (dat zijn naam eer aan doet), is op heldere avonden voor mij een versiering aan de hemel. Het sterrenbeeld waar ik naar op zoek was als klein meisje, turend door mijn schuine slaapkamerraam, dat zich op zolder bevond.

De poolster heeft mij meerdere malen in het leven met personen,
op afstand, verbonden.

Al ben je kilometers van elkaar vandaan, door naar hetzelfde lichtpuntje aan de hemel te kijken voel je je dichterbij elkaar. De kilometers verdwijnen.

Het is hier zo open en helder dat ik, de eerste keer, overweldigd werd door de sterren die op mij af kwamen.
‘WOW’

Uren kun je kijken. Uren kan ik kijken..

Ik zag wolken in het heelal; donker en lichtpaars met een kleine tint van blauw. Dit bleek
(na Dr. Google te hebben geadviseerd) Kolenzaknevel a.k.a waterstof te zijn. Nog nooit had ik zoiets met het blote oog gezien.

Na een tijdje de hemel in hebben getuurd kwam ik tot een besef..
Een ander deel van de hemel..
Dus geen steelpannetje. En geen poolster. Weg houvast.

Wat hangt hier dan wel in de lucht?

Met een app, die m’n oom op z’n tablet had, konden we alle sterrenbeelden en planeten vinden als je het apparaat op de hemel richtte. Zo vonden we het zuiderkruis; hét sterrenbeeld van Australië (deze is zelfs in hun vlag verwerkt).
Ook de daaromheen hangende sterrenbeelden en planeten konden we plaatsen. Jupiter, Venus en Mars. Maar ook de schorpioen, de leeuw en de zon; die op dat moment niet zichtbaar voor ons was.

Het zuiderkruis; mijn nieuwe houvast voor de tijd hier.

Ondanks waar ik ben, ondanks wat er is gebeurd of gaat gebeuren; zal dit sterrenbeeld letterlijk mijn lichtpuntje zijn.. En het zuiden wijzen, duhh

3 Comments

  • Remko

    Nog even en je weet al die sterrenbeelden uit je hoofd! 🙂 Mooi he, zonder al die lichtvervuiling van de Randstad krijg je zoveel meer van de hemel te zien, en pas dan voel je je pas écht klein. Een prachtige ervaring.

  • Lars

    Hoi Odette, ik heb net je ‘ Over mij ‘ gelezen. Een heel mooi stukje tekst en inzicht. Je andere berichten zijn ook heel leuk. Ik weet zeker dat je een geweldige tijd op de fiets gaat beleven. Back to basic. Water, eten en een slaapplek zijn alles wat je komende tijd nodig hebt en het enige wat je hoeft te regelen. Ik wens je ontiegelijk veel plezier, een beetje afzien ( hoort er nou eenmaal bij 😉 en veel mooie avonturen toe. Je vader zou trots op je zijn !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.